7 + 1 λόγοι για να επιλέξεις ένα ΙΕΚ για τις σπουδές σου! | IEK ΠΑΣΤΕΡ

  • Νέα
  • 7 + 1 λόγοι για να επιλέξεις ένα ΙΕΚ για τις σπουδές σου!
ΣΠΟΥΔΑΣΕ
ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΟΥ

7 + 1 λόγοι για να επιλέξεις ένα ΙΕΚ για τις σπουδές σου!

Όλοι γνωρίζουμε πως ανάμεσα στις δυσκολότερες στιγμές στη ζωή ενός εφήβου ξεχωρίζουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μια απαιτητική και δύσκολη για αρκετό κόσμο διαδικασία, εκεί που κρίνεται το μέλλον πολλών νέων ανθρώπων. Κάθε μαθητής και μαζί η οικογένειά του ζουν με την αγωνία αν θα πετύχουν τον σκοπό τους και αν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή που επιθυμούν.

 

Είναι όμως η επιλογή των Πανελληνίων μονόδρομος; 

 

Μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα για αρκετά νέα παιδιά, όμως στις μέρες μας υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να ακολουθήσουν για μια επιτυχημένη καριέρα και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Μια από αυτές είναι οι σπουδές σε ΙΕΚ.

 

Τι είναι όμως τα ΙΕΚ; 

 

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ή αλλιώς ΙΕΚ αποτελούν εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία προσφέρουν πολλές διεξόδους εξειδίκευσης και εργασίας. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί νέοι επιλέγουν διάφορες ειδικότητες σε ΙΕΚ, εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

 

Γιατί να επιλέξεις και εσύ τα ΙΕΚ;

 

  1. Δεν απαιτούνται εξετάσεις για την εισαγωγή σου

 

Για την εγγραφή σε κάποιο ΙΕΚ αρκεί μια αίτηση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς και η επιλογή της ειδικότητας που θέλεις να ακολουθήσεις.

 

 

  1. Τα ΙΕΚ προσφέρουν Δίπλωμα με αναγνώριση

 

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, κάθε απόφοιτος αποκτάει πιστοποίηση ΙΕΚ και Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ). Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα απόκτησης Κρατικού Διπλώματος, κατόπιν εξετάσεων Πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, με αναγνώριση στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διορισμό σε θέσεις του δημοσίου ή ακόμα και για συνέχιση των σπουδών μετά το ΙΕΚ σε κάποιο Πανεπιστημιακό τμήμα.

 

  1. Προσφέρονται ειδικότητες με προοπτικές

 

Σε αρκετά εκπαιδευτικά κέντρα, προσφέρονται ειδικότητες ΙΕΚ με επαγγελματική αποκατάσταση και μεγαλύτερη εξειδίκευση από ότι στα ΑΕΙ. Δεδομένου ότι η αγορά αναζητά συνεχώς άτομα με εξειδίκευση σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμά ο Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, ο Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και o Pastry Chef, που υπάρχουν αρκετές πιθανότητες άμεσης απασχόλησης.

 

  1. Κάθε ειδικότητα χρειάζεται 2 χρόνια + 1 εξάμηνο πρακτικής 

 

Η φοίτηση στα ιδιωτικά ΙΕΚ διαρκεί 2 χρόνια (4 εκπαιδευτικά εξάμηνα), με 1 επιπλέον εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Στόχος του τελευταίου εξαμήνου είναι να αποκτήσει κάθε φοιτητής την απαραίτητη εμπειρία προτού βγει στην αγορά εργασίας.

 

  1. Τα ΙΕΚ εξασφαλίζουν σπουδαστικές παροχές

 

Όπως και στα ΑΕΙ, τα ΙΕΚ παρέχουν βεβαιώσεις για κάθε φορέα ή οργανισμό, όπως ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και για όπου αλλού είναι απαραίτητες, καθώς και αναβολή στράτευσης που διαρκεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του εικοστού τέταρτου έτους ηλικίας.

 

  1. Προσφέρουν επιπλέον εκπαιδευτικά πλεονεκτήματα

 

Αρκετά από τα ΙΕΚ διαθέτουν πρόσθετες εκπαιδευτικές παροχές στους σπουδαστές τους, όπως δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών, ECDL και σεμινάρια εξειδίκευσης, αλλά και τη δυνατότητα επικοινωνίας με εξειδικευμένα γραφεία διασύνδεσης για την επαγγελματικής τους σταδιοδρομία.

 

  1. Με ένα πτυχίο ΙΕΚ μπορείς να εργασθείς παντού

 

Για πολλές από τις ειδικότητες, προσφέρονται πτυχία ΙΕΚ για επαγγέλματα, στα οποία έχουν κατοχυρωθεί πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Συνεπώς, με ένα πτυχίο ΙΕΚ μπορείς να εργαστείς στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα  χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Επίσης, ανάλογα με το επαγγελματικό περίγραμμα και την ειδικότητα που έχεις επιλέξει, μπορείς να δημιουργήσεις ακόμα και τη δική σου επιχείρηση.

 

  1. Δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με εταιρείες και επιχειρήσεις

 

Για αρκετές από τις ειδικότητες των ΙΕΚ, όπως στη σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, στο τμήμα Εμπορίας - Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Marketing) ή ακόμα και για την ειδικότητα του βοηθού Ακτινολογίας και Ραδιολογίας, προσφέρεται πρόσβαση σε ένα μεγάλο δίκτυο αξιόλογων εταιρειών για άμεση πρόσληψη. Αυτό αποτελεί και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αρκετών ΙΕΚ, το οποίο προσφέρουν αποκλειστικά στους αποφοίτους τους.

 

Εάν λοιπόν, σκέφτεσαι και εσύ το ενδεχόμενο φοίτησης σε κάποιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, τότε αρκεί να επιλέξεις την ειδικότητα που θέλεις. Ακόμη και αν σε προβληματίζει η απορία «μετά το ΙΕΚ τι μπορώ να κάνω;», υπάρχουν πολλές ειδικότητες με άμεση απορρόφηση που δεν αφήνουν περιθώριο για περαιτέρω προβληματισμούς.

 

Κλείσε ραντεβού στο ΠΑΣΤΕΡ, ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάσου για το επόμενο μεγάλο βήμα στη ζωή σου!

Μάθε περισσότερα για τις ειδικότητες μας

Απόφοιτος του ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ
Ξεκίνα τώρα
Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου, επέλεξε τον Τομέα και την
Ειδικότητα που σε ενδιαφέρει!
Τομέας(*)
Παρακαλώ επιλέξτε έναν από τους διαθέσιμους τομείς

Ειδικότητα(*)
Παρακαλούμε επιλέξτε κάποια από τις παραπάνω ειδικότητες.

* Όνομα(*)
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας.

* Τηλέφωνο(*)
Παρακαλούμε συμπληρώστε το τηλέφωνο σας.

Μήνυμα

Παρακαλώ επιλέξτε το παραπάνω πλαίσιο ελέγχου

(*)
Παρακαλώ επιλέξτε το παραπάνω πλαίσιο ελέγχου